Навред се веят български и европейски знамена, отвсякъде звучи музика, парковете

...
 Навред се веят български и европейски знамена, отвсякъде звучи музика, парковете
Коментари Харесай

България преди голямата си мисия

 Навред се веят български и европейски флагове, отвред звучи музика, парковете ухаят на прясно окосена трева. В центъра на София се организира празник под мотото " Европа танцува “. Един от многото през тези дни. София се настройва за срещата на върха на Европейски Съюз за Западните Балкани, която ще се организира на 17 май. И която ще бъде освен кулминационната точка на българското европредседателство, само че вероятно и най-важното европейско събитие в календара на българския министър председател Бойко Борисов. За доста българи обаче идното мероприятие е просто следващото зрелище на техните избраници - с доста искра, само че без съответни ограничения, които да спомогнат за решение на проблемите. За едно нещо обаче българското държавно управление среща утвърждение освен в Брюксел, само че и вкъщи: напъните, които поставя за евроинтеграцията на Западните Балкани.
Благодарение на България: Балканите още веднъж са в центъра на вниманието

" Съединението прави силата “ - под това мото България ръководи Европейски Съюз през първата половина на 2018. Единство освен сред страните-членки на Общността, само че и във връзка с Западните Балкани. Почти няма конференция в границите на българското европредседателсто, на която да не се приказва за този район на Европа. Посланието доближи и до Брюксел - благодарение на българските старания. След като през 2014 разгласи краткотрайно преустановяване на разширението на Европейски Съюз, в този момент Жан-Клод Юнкер персонално се ангажира за тъкмо противоположното. Преговорите за еврочленство с Албания и Македония би трябвало да стартират през лятото. Черна гора към този момент е отворила 33 от общо 35 преговорни глави, а Сърбия - 12.
 Петър Кременски
Петър Кременски

Повечето българи поддържат доближаването със прилежащите страни и виждат България като медиатор и юрист за европейската интеграция на района. " Одобрявам настоящата политика за Западните Балкани. Достатъчно сме воювали в предишното. Време е да се обединим и да стартираме да преследваме общи цели. Ако на Балканите има мир, това е добре за цяла Европа “, споделя Петър Кременски от София.

И Николай Драгов утвърждава политиката на България към съседните ѝ страни, само че счита, че София не трябва да се концентрира единствено върху външнополитически тематики. " Притеснява ме следното: българските ръководещи явно считат, че с приключването на европредседателството работата им е свършена. В България има още толкоз доста значими задания, които би трябвало да бъдат решени - съдебната промяна, емиграцията на младежи, недоверието на жителите в институциите. "

Според проверяващата журналистка Катя Илиева, демонстрираната от България прозападна и пронатовска позиция просто не съответства на заключенията, до които стигат разнообразни интернационалните разбори за страната.
 Катя Илиева
Журналистката Катя Илиева

" От " Репортери без граници " сложиха България на 111 място. Говорят за тежки дефицити, за една персона, която управлява медийния пазар, за монопол в разпространението, за автоцензура и напън. Управляващите обаче са глухи и слепи за тези рецензии. А всички тези срещи на върха се провеждат с едничката цел ръководещите да си подреден една медийна акция по техен усет и в тяхна изгода “, споделя Илиева.

Похвали от съседите

И до момента в който за българите вътрешнополитическите провали са доста по-важни от външнополитическите триумфи, от съседите идва единствено самопризнание. Спирко Лазаровски е от Македония. От 2003 година живее и работи в София. " Мисля, че българският министър председател и македонският му сътрудник си сътрудничат доста добре. Тази политика е добра основа за бъдещето. Виждам с очите си по какъв начин хора от двете страни си вървят на посетители и поддържат контаки “, споделя Лазаровски.

Сърбинът Данило Курчич даже вижда България като страна-образец. " Намирам за доста добре, че България се застъпва за евроинтеграцията на Балканите. Това е от огромно значение най-много за младежите в района, които по този начин могат да осъществят взаимни планове и да градят заедно бъдещето си. Добрите междусъседки връзки несъмнено се отразяват позитивно и на изискванията за живот “, споделя Курчич, който работи в България от година насам.

Българското европредседателство завършва на 30 юни. Именно то беше през последните месеци основна задача на държавното управление в София. Затова в този момент мнозина се надяват, че откакто камерите угаснат и задграничните посетители изоставен страната, българските политици ще се посветят още веднъж на вътрешната политика и ще се захванат с така нужните промени. В противоположен случай на ръководещите може и да им стане неуютно. В началото на този месец опозиционната Българска социалистическа партия изиска оставката на министър-председателя Борисов. Коалиционният сътрудник " Обединени патриоти " е разкъсван от вътрешни противоборства, а министър председателят Борисов и президентът Радев се впускат съвсем ежедневно в словесни дуели. Едно е несъмнено: България я чака горещо лято - независимо каква ще бъде прогнозата за времето.

 

Виж всички публикации от Райна Бройер-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР